Kínai social média kezelés

Vásárlás Kínában WeChat alkalmazással

Kínában jelenleg 1,4 milliárd ember lakik. Hogy valamennyire fel tudjuk fogni, hogy ez mit jelent: kb évente 2/3 Magyarországnyi ember születik. Az is igaz, hogy naponta egy kisvárosnyi (33e+) újszülött lát napvilágot.

Kína népessége közel a duplája a teljes Európának. Ha már csináltál célzott kampányokat Facebookon, akkor el tudod képzelni, hogy ez mit jelenthet egy ekkora piacon.

A Twitter legnagyobb versenytársa, amiről itthon senki sem hallott

A Sina Weibo-n napi 100 millió üzenet cserél gazdát. Napi! Több, mint 300 millió regisztrált felhasználóval talán ez nem is csoda. Ez ugyanis Kína legnépszerűbb mikroblog weboldala, a Twitter legnagyobb riválisa.

A Sina Weibo-t vejpo-nak is nevezik, ami a „mikroblog” kínai megfelelője. Persze más blogszolgáltatók is működnek Kínában, de ennyi felhasználóval ez a felület azt hiszem éppen elég.

A cenzúra miatt a mikroblogok a legalkalmasabbak az önkifejezésre. Akár a hatóságokra ill. politikusokra is nyomást gyakorolnak, hiszen egy-egy üzenet milliókhoz el tud jutni, könnyedén.

A kínai Facebook

A WeChat egy WhatsApp, Viber, Messenger, Facebook és Instagram egyben, amin még fizetni is lehet. Ezért a “a kínaiak mindenesének” ill. “szuperalkalmazásnak” is hívják.

Nem csak a mindennapi üzenetküldésben jár élen, de a felhasználók 80%-a fizetésre is használja: üzletekben, automatáknál, online fizetéseknél és barátok között is működik.

Kínai vásárlók - WeChat

A céges fiókok olyanok, mint nálunk a Facebook oldalak. A cégek ezeken keresztül közölnek híreket vevőikkel.

Annyira elterjedt, hétköznapi eszközzé vált, hogy a külföldről beköltözők is ezt használják. Az egyetlen különbség, hogy náluk inkább QR-kóddal kötnek ismeretséget, barátságot.

A WeChat népszerűsége nem véletlen. Nem elég a számtalan funkció, még platformfüggetlen is. (Ez azt jelenti, hogy elfut bármin, ami többet tud egy vasalónál.) Eredetileg mobilra fejlesztették, de már fut PC-n és Mac-en is.

Kíváncsi vagy ezt hányan használják? Havi 1 milliárd az aktív felhasználó-szám.

Ha szeretnél Ázsiában eredményes kampányt indítani, akár WeChat-en vagy Sina Weibo-n, akkor itt küldj üzenetet.