Photoshop leckék, tippek, trükkök, ötletek kezdőknek és haladóknak

Tipp: Hogyan mentsünk webre PhotoShop-ban?

Képet webre menteni két formátumban érdemes: .gif és .jpg. Mindkettő elég kis méretű tud lenni ahhoz, hogy gyorsan letöltődjön. Egy-két különbség van a két forma között:
A, A .gif
Max. 256 színt használhat, viszont ez ritkán zavaró. (Csak fényképek esetében, ott jobb a .jpg-t használni.) Legtöbbször ennyire sincs szükség, ezt lehet majd állítani mennyi is legyen. Jól alkalmazható pl. gombok mentésére, mivel áttetsző képpontokat (pixeleket) is képes tárolni (szemben a .jpg-gel). Veszteségességet ennél is lehet állítani, mint a .jpg-nél. Veszteség alatt homályosítást, torzulást, hasonló szinek egy kalap alá vételét értjük. Ha kicsi a veszteségesség szemmel szinte észrevehetetlen, a file mérete viszont csökken.
(A .gif-fel lehet mozgó képeket is készíteni. Erre viszont inkább a Macromedia Flash-t ajánlanám, ami ebben a legjobb. Az viszont egy külön művészet, úgyhogy inkább nem térek ki rá.)

B, A .jpg
Ez rengeteg színt használhat, és használ is. Ezért nagyon kicsi képeknél nem biztos, hogy érdemes erőltetni. Ökölszabály, hogy mindig olyan formába mentsünk, ami kisebb file-t generál, úgy hogy a hibákat még nem találjuk zavarónak.

Nézzük, hogy lehet ilyen formába menteni:
1. Nyissuk meg az előző leckében elkészített gombot! (CTRL+O)
2. Üssünk CTRL+ALT+SHIFT+S-t! Bejön a mentés webre (Save For Web).

3. Válasszuk a 4-up-ot! Ez mindig jó, mert itt össze tudjuk hasonlítani, hogy pl. 32 színben, 64, vagy esetleg 128 színben érdemes mentenünk (.gif esetében).

4. Nézzük meg, mit is látunk. A képek közül az 1. az eredeti, hibátlan kép. Ehhez érdemes viszonyítani. A többit mi állíthatjuk, úgy ahogy tetszik.

A Settings néhány előre elkészített, gyakran felhasználható változatot takar. Alatta az első legördülő menüből választhatunk, hogy .gif-et vagy .jpg-t szeretnénk kapni. Válasszuk most a GIF-et. Alatta különböző algoritmusok vannak. (Ez alapján nevezi meg a gép a kép színeit). Legyen ez most Adaptive. Alatta már megint egy algoritmus, válasszuk a No dither-t. (Nem fontos, hogy tudjuk mit jelentenek ezek pontosan, mindig használhatjuk ezeket a beállításokat. Nincs nagy jelentőségük.)

Alatta a Transparency azt jelenti, hogy a képnek van-e áttetsző része. (Ha kipipáljuk, alatta még választhatunk egy plussz algoritmust ennek a használatához, de nem kötelező.)

Ami igazán érdekes az a: Lossy! Játsszunk vele egy kicsit, hamar rájövünk, hogyha túl magas ronda lesz a kép. Állítsuk 10-re!

Közben azt is megfigyelhetjük, hogy a kép mérete így kisebb, mintha a fenti érték 0 lenne. Ezt a kép alatt látjuk. Nekem ez most 1,548K. Ez alatt a szám alatt egy másik fontos dolog van: egy adott internetsebesség mellett milyen gyorsan töltődik le képünk. Lehet állítani, hogy milyen sebességre tervezünk. Jobb gomb a képen, majd listán válasszuk ki a megfelelőt. Pl. egy 9600 bps-es (kövület) modem sebességével ez 3 másodperc lenne. (Az idő mindig felfelé van kerekítve...)

A Color Table-ben látjuk a kép színeit. Ha kiválasztunk egyet kattintással, majd alatta a kicsi kockás mintára kattintunk akkor az adott szín áttetsző lesz. Többet is választhatunk, ha épp ez a célunk. (Tehát ezt kell használni a Transparency mellett, vagy eleve áttetsző (Transparent) háttérre rajzolni.) A Matte is fontos, ha már itt tartunk. Azt mondja meg, hogy milyen hátteret feltételezzen a Photoshop. Az áttetsző pontok ugyan áttetszőek, de ha a mellette lévő pontok élesen körvonalazódnak, ronda lesz az áttetsző rész(ek) körvonala. (Ez talán bonyolultan hangzik. Rajzoltam egyet áttetsző háttérre, majd mentettem fehér Matte-vel. Ha ezt az áttetsző képet most fekete hátterű weblapra helyezzük, az csúnya lesz. Itt egy példa: . Darabosak a szélei, nem mosódik bele a háttérbe. Ezt meg fekete Matte-val mentettem.)

Nem írtam még a .jpg beállításairól. Válasszuk most a JPEG feliratot a GIF helyére. Alatta 4 beállítás látható. Fentről lefelé javuló minőséget takarnak. Legyen mondjuk High! (Ez még elviselhető látványt nyújt.) Alatta a két beállítást tegyük üresbe! A Quality-vel finoman is beállíthatjuk a kép minőségét. A Blur elmossa a képet cserébe egy kis méretcsökkenésért. (Ritkán lehet hasznát venni.)

Nos, most már talán mindenki el tudja menteni a gombot, úgy hogy kisméretű legyen. A .psd formátumot érdemes mindig megtartani, mert azon még van lehetőségünk a szöveg módosítására.

Honlapkészítés | Honlapkészítés árak | Cikkek | Referenciák | Oldaltérkép | Kapcsolat